Hvad koster en ejerlejlighed i Udkantsdanmark

Siden år 2010 er priserne på ejerlejligheder i de store byer i Danmark kun steget og steget. For tiden bliver der nærmest dagligt sat nye salgsrekorder. Vidste du forfor eksempel at gennemsnitsprisen per kvadratmeter for en ejerlejlighed i Frederiksberg kommune  i 3. kvartal 2017 var på 43.385 kroner? Frederiksberg er dermed et af de dyreste områder at købe lejlighed.

 

På landsplan er der stor forskel på kvadratmeterpriserne, og især Udkantsdanmark har haft svært ved at få gang i boligpriserne igen. I Guldborgsund Kommune var gennemsnitsprisen per kvadratmeter for en lejlighed blot 10.339 kroner  i 3. kvartal 2017 – altså ¼ af priserne på Frederiksberg, der kun befinder sig lidt over 100 km derfra.

I mange udkantskommuner kan gennemsnitsprisen slet ikke beregnes med statistisk sikkerhed, da der er gennemført for få handler. Generelt ser prisen per kvadratmeter dog ud til at være på cirka 10.000 kroner i de kommuner, som befinder sig i udkantsområdet. Det betyder at en 2V lejlighed på 50 kvadratmeter i skrivende stund gennemsnitligt kan købes for cirka ½ million kroner i Udkantsdanmark. For at sætte det i perspektiv, så ville den samme lejlighed koste cirka 2,2 millioner kroner på Frederiksberg.

 

Ovenstående gennemgang bygger på gennemsnitspriser, hvor man altså kigger på den samlede salgssum for det samlede antall af solgte kvadratmeter for en given perioden og område. Der er stadigvæk stor individuel forskel på kvadratmeterprisen for henholdsvis penthouselejligheder og håndværkertilbud – også i Udkantsdanmark.

Boliga vedligeholder en database over alle solgte boliger i Danmark herunder også ejerlejligheder. Her kan du se de faktiske salg, og dermed se, hvad ovenstående kvadratmeterpriser bygger på. Der er lejligheder som bliver solgt væsentligt højere end kvadratmeterpriserne og naturligvis også lejligheder, der bliver solgt tilsvarende lavere.

 

Laver vi en søgning på Nykøbing F. (hovedbyen i Guldborgsund Kommune) fra 2016 og frem kun på ejerlejligheder, kan vi blandt andet se, at der er lejligheder som er solgt ned til 3.000 kroner per kvadratmeter. En lejlighed på Højbrogade er solgt for 260.000 kroner på tvangsauktion i 2016, og en 2-værelses lejlighed på Østre Allè er solgt for 320.000 kroner i 2017. Du kan med andre ord være heldig at finde en 2-værelses lejlighed på 50 kvm til mellem cirka 300.000 kroner i Nykøbing F.

 

Skal du låne til en lejlighed i Udkantsdanmark?
Det kan virke umuligt at låne til fast ejendom i Udkantsdanmark, og særligt realkreditinstitutterne kan være svære at få i spil på de helt billige lejligheder. Derfor er det ikke usædvanligt, at de bliver finansieret via almindelig banklån.

Overvejer du at optage et banklån til at købe en ejerlejlighed, kan du prøve denne låneberegner, hvor du kan beregne ydelse, rente og tilbagebetalingstid. Du kan også få simuleret renteomkostninger og tilbagebetalingstid, ved andre ydelses- og renteniveuaer.

 

Kilde: https://www.brf.dk/bedre-boligkoeber/boligpriser-i-din-kommune
kilde: http://www.boliga.dk/salg

You may also like...