Hvad koster et fiskehjul

Prisen på fiskehjul ligger fra omkring 100 kr. og så går det ellers stødt opad.
Der findes mange forskellige former for fiskehjul men typisk tænkes der på fastspolehjul, fluehjul og multihjul.

Fastspolehjul

På denne type hjul sidder spolen fast og så drejer en rotor rund og via en bøjle lægges linen ind på hjulet.
Hvis man skal ud af fiske første gang, så er det helt klart et fastspolehjul, at man skal have fat i. Denne form for hjul fås i rigtig mange størrelser og typer.

Fiskehjul til put and take

Hvis man gerne vil spinnefiske i put and take, så vil et mindre fastspolehjul være at foretrække. Hvis man kun skal bruge sit sæt en gang i mellem i søer, så behøver man ikke købe et vildt dyrt hjul. Jo billigere fiskehjul man køber, jo mere slør og filter risikerer man, men det billigt fiskesæt vil i mange tilfælde dække behovet for de fleste. Specielt hvis man gerne vil sætte noget powerbait på og så bare sidde og nyde det, så kan et billigt fiskehjul være rigtigt fint.
Hvis man gerne vil dyrke lidt mere seriøst spinnefiskeri, så bør man vælge sig et lidt bedre hjul. Med et lidt bedre hjul menes, at der skal være flere kuglelejer i god kvalitet, hjulet skal ikke bestå af for meget plastik og der skal ikke være slør, så linen ligger forkert på spolen.
Hvis man har pengene til det, så kan man overveje at købe et såkaldt UL sæt. UL står for ultra light og dette gælder både for fiskestang og fiskehjul. UL fiskestænger kan have en kastevægt på helt ned under et enkelt gram og det giver muligheden for at bruge meget små blink og andet endegrej. Hvis man skal bruge så lille en fiskestang, så er man også nød til at have et lille fiskehjul. Et fastspolehjul på 500 – 1000 vil passe fint til de helt små stænger.

Fastspolehjul til kysten

Hvis man vil spinnefiske ved kysten, så skal man sørge for at købe så lukket et hjul som muligt eller være klar til at skifte sit hjul oftere. Ved kysten bliver hjulet udsat for salt og selvom man skiller hjulet af ved hjemkomsten, så vil der komme salt ind steder, hvor man gerne var det foruden. Nå man fisker ved kysten, så fisker man ofte med tungere grej og derfor bruger man både kraftigere stænger og hjul.

Hjul til fluestangen

Når man fisker med flue, så bruger man et specielt hjul til denne form for stang. Fluefiskeri er ikke min spidskompetence og jeg vil derfor ikke kloge mig alt for meget på fluehjul. Det bliver du nød til at læse om et andet sted eller vende tilbage, når jeg har fået lidt mere styr på dette 😊

Multihjulet

Et multihjul har en spole, som roterer og så er selve kabinettet fast. Multihjul er meget stærke hjul og de har en god holdbarhed i forhold til saltvand. Multihjul bliver ofte brugt til trollingfiskeri og til at pirke med. Multihjul kan dog også bruges som kastehjul, hvis man har lidt erfaring med det. Det tager tid at lære og man skal være forsigtig, da man ret nemt kan få lavet overløb på hjulet og det kan være noget af en opgave at få filtret linen ud igen – specielt hvis det er fletline.
Hvis man kan finde ud af at kaste med et multihjul, så skulle man kunne kaste længere med det, end med et fastspolehjul. Personligt kaster jeg langt mere præcist med et multihjul, da jeg har et bedre tag i fiskestangen, da jeg ikke skal bruge pegefingeren til at holde linen med. Til gengæld lykkes det mig af og til, at få lavet overløb, så jeg skal bruge tid på at filtre line ud. Jeg har dog kun kastet med et multihjul beregnet til trolling og ikke et af de gode baitcast multihjul, som er beregnet til formålet.

You may also like...