Hvad koster et brændekomfur?

En gammel kending vender tilbage

I en tid, hvor mange kigger på alternative former for opvarmning, er et godt gammelt koncept taget op på ny.

Førhen brugte man brænde til at varme sit komfur op med, men over tid valgte man den lettere løsning med gas eller el, når man skulle lave mad.
Der er god flere og flere, som har taget de gode gammeldags brændekomfurer op igen og det giver jo god mening, at man kan bruge varmen fra komfuret til at varme huset op med og på den måde få en langt mere Co2 neutral løsning. Desuden er et brændekomfur både flot og giver en rigtig hyggelig stemning.

Hvilket brændekomfur skal man vælge og hvad koster de

Der er ikke så mange producenter af brændekomfurer, da det er en forholdsvis avanceret teknologi, hvis man vil have noget, som kan justeres korrekt. Så herhjemme skal man i skrivende stund af med omkring 15-25.000 kr. for et brændekomfur. Og det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis man have et brændekomfur, som også kan bruges som primær varmekilde, så er det det prisleje, som man skal op i.

Et godt brændekomfur kan på papiret opvarme op til 150 kvm bolig – men reelt set vil det aldrig give et brugbart resultat at forsøge at opvarme så store arealer med én varmekilde. Men til et lille hus, sommerhus m.m., så kan et brændekomfur sagtens være den primære varmekilde.

Billig opvarmningsform

Et brændekomfur er desuden en måde at spare en masse penge på varme. Når man kigger sig omkring, så stiger prisen på stort set alle former for opvarmning. Gas og el stiger voldsomt og disse ting påvirker med stor sandsynlighed også priserne på fjernvarme på sigt. Men indtil videre har der ikke været prisstigninger på brænde og desuden kan man i mange tilfælde komme til meget billigt eller måske endda gratis træ, hvis man er lidt ude med snøren.

I mit eget nabolag er der ofte opslag om, at man kan afhente store træer gratis, hvis man vil fælde dem for folk. Alternativet er, at man enten laver en aftale med en skovejer om selvskovning eller at man måske selv bliver skovejer og på den måde både kan bidrage til Co2 regnskabet og spare en god håndfuld penge.

Opvarmning og tilberedning af mad i det selvforsynende hus

Der er efterhånden flere, som gerne vil have så selvforsynende et hus som muligt og er giver et brændekomfur også rigtig gode muligheder. I et selvforsynende hus er der for de flestes vedkommende ikke elektricitet og derfor er et traditionelt komfur, ovn og kogeplade ikke en mulighed. Dette løses nemt med et brændekomfur.

Et brændekomfur indeholder både ovn og kogeplade og på det moderne brændekomfur kan du styre varmen fuldstændig, som du ønsker. Du kan bruge komfuret som ren varmekilde og når du så skal til at lave med, så indstiller du let og enkelt, hvor meget af varmen du skal bruge til kogeplader og ovne og hvor meget, der skal bruges til opvarmning af huset.

Det moderne brændekomfur

Et moderne brændekomfur ser ikke ud som et gammeldags. Det moderne brændekomfur har en flot glaslåge i både brændkammer og i ovnen, så man kan nyde synet af flammerne og man kan se de ting, som man har i ovnen. Desuden er toppen af brændekomfuret oftest opgraderet fra at være rent emaljeret støbejern til at være en kombination af emaljeret støbejern og glat støbejern. Dette gør, at det er langt lettere at holde komfuret rent. Desuden er flere af delene i et moderne brændekomfur erstattet med almindeligt jern, så fx er siderne i oftest lavet i almindelig og noget mere rengøringsvenlig jern, mens rammer, brændkammer og låger oftest er lavet i støbejern.

Det moderne brændekomfur har desuden teknologi, som gør, at man kan styre varmen bedre mellem funktionen som varmekilde og til madlavningen.

Et brændekomfur er ikke en brændeovn

Hvis man bor i bygninger, hvor brændeovne ikke er tilladt at udskifte eller installere, så kan man muligvis omgås reglerne ved at benytte sig af et brændekomfur i stedet. Et brændekomfur går nemlig ind under betegnelsen procesvarme og her gælder der andre regler.
Et brændekomfur er derfor ikke omfattet af reglerne for prøvningsattester og må derfor monteres alle steder.
Hvis du er i tvivl om reglerne for installering af brændekomfuret og brændeovne, så tag fat i en certificeret forhandler. Brændekomfur

You may also like...