Hvad koster brænde

Prisen på brænde er meget svingende alt efter type, alder og mængde.

Hvis man blot køber et lille net på tankstationen med nogle stykker brænde i, så kan man ofte nøjes med at købe for 20 eller 30 kr. Mens man kommer af med over et par tusinde, hvis man gerne vil købe et helt tårn med godt tørret egetræ, der er savet og kløvet i passende stykker.

Brændetårn

Et tårn indeholder typisk omkring 2 kubikmeter træ. Men det er ikke så meget antallet af rummeter, som man skal gå efter, det er langt mere vigtigt at kigge på typen af træ og hvor tørt det er.
Nogle gange kan man være heldig at få fat i et helt tårn savet og kløvet brænde til under 1500 kr. Men så skal man lige sikre sig, at brændet er tørt. Hvis brændet ikke er ovntørret, så skal det ligge i et til to år, før man får den optimale brændværdi ud af det. Nykløvet træ kan slet ikke benyttes. En ting er at nykløvet træ næsten er umulig at få til at brænde, men noget andet er, at det soder ekstremt meget og man bliver derfor meget eksponeret for en skorstensbrand.

Så husk ikke altid at få efter den billigste pris – men også at kigge på kvaliteten. Det er ser surt at købe et brændetårn og finde ud af, at man først kan bruge det om et eller to år afhængigt af typen af træ.

braende

Brænde aflæsset i løs vægt

Man kan også nogle steder bestille træ aflæsset i løs vægt. Det man dog bør være opmærksom på er, at hvis man vælger brænde i løs vægt, så er det også oftest brænde, som har ligget i en stak og tørret udenfor.
Der er meget stor forskel på, hvordan folk opbevarer brændet og hvor længe de har haft det liggende. Så husk at tjekke kvaliteten af brændet, så du ikke køber katten i sækken.

HVordan finder jeg ud af om brændet er i orden?

Brænde skal være så tungt som muligt og det skal være så fast som muligt.

  • Frisk og godt tørret træ er fast i årerne og det er tungt og vejer langt mere end gammelt træ.
  • Træ som har ligget meget længe indendørs, bliver faktisk for tørt. Det virker måske lidt tåbelig, men hvis man har sådan noget træ liggende, så kan det være en god ide at give det en hurtig tur med en vandslange et par måneder inden, at det skal bruges. Hvis man bruger træ, som er for tørt – så futter det lynhurtigt af og man får slet ikke nok varme ud af det.
  • Træ som har ligget for længe ude begynder at rådne. Man kan typisk se, at årerne i træet nærmest flosser og hvis træet er tørt, så vejer det desuden næsten ingenting.

 

Herunder kan du se et billede af noget træ, som har ligget meget længe indendørs og det er derfor blevet alt for tørt og er også begyndt at blive porøst

Hvis man køber ovntørret træ fra de store online forhandlere, så bør man ikke komme ud for at modtage dårligt træ. Men for en sikkerheds skyld, så tjek firmaet ud på Trustpilot og se, om de har gode anmeldelser der – eller i det mindste, at de ikke har dårlige….

You may also like...