Prisen på at besøge en put and take sø varierer fra helt ned til 50 kr. for en hel dag og til flere hundrede kroner pr. time. Normalprisen for to timers fiskeri ligger de fleste steder i intervallet 100 – 120 kr. og jo flere timer man køber, jo billigere bliver det pr. time.
Priserne er oftest billigere i Jylland end de er på Sjælland, men i Jylland er der også utrolig mange søer, så konkurrencen om kunderne er hård.
Vælg den rigtige sø at besøge
Der findes som sagt søer, hvor man må fiske en hel dag for fx 100 kr. Nogle steder er der fangstbegrænsning på fx 4 fisk. Hvis der ikke er fangstbegrænsning og man kan få lov at fiske en hel dag for 100 kr. så kan man dog også være sikker på, at chancen for at fange en fisk er ret lille.
Det er ikke billigt at drive en put and take fiskesø og ud over prisen på at indkøbe fisk til søen, så er der masser af vedligeholdelse af selve søen og faciliteterne omkring fx renseborde og toiletter. Prisen på ørred (som er den mest brugte fiskeart til put and take) varierer både efter størrelse på fiskene og typer af fiskene.
Det er ikke sjovt at betale 100 kr. pr snude for en familie på 4 personer og så ser man ikke en eneste fisk en hel dag. Så er det sjovere at betale 100 kr. pr snude for 2 timer pr mand og så både måske at fange noget men også se, at der svømmer masser af fisk forbi.
Personligt bruger jeg Facebook til at vælge sø ud fra. Der findes mange grupper på Facebook, som handler om put and take og hvor man både kan spørge ind til gode steder at besøge og hvor man også selv kan kigge opslagene igennem og danne sig et overblik over, hvor man fanger de store eller mange fisk henne.
Jeg kan sagtens lave en liste over de søer, som jeg selv foretrækker, men om et halvt år, så er en sø måske opkøbt af en ny ejer og så er forholdene måske nogle helt andre.
Leje af udstyr til put and take
Hvis man ikke selv har fiskestang og fiskehjul, så kan man nogle steder leje det ved søen. Endegrejet skal man dog altid købe selv, da der er stor risiko for, at man mister det, hvis man ikke er erfaren fisker (selv de mere erfarne kan sagtens miste noget at deres agn på en fisketur).
Grej til put and take
Mange tror, at den eneste måde at fiske i put and take på er, at man bruger powerbait eller orm. Det er langt fra tilfældet. Det er en nem måde for alle at være med på, hvis man bruger denne form for passiv fiskeri, men der er mange andre måder at fange fisk på og nogle gange fanger man meget mere på spinner, blink, wobler eller gennemløbere.
Billigt fiskegrej
Hvis man bare gerne vil billigt i gang, så kan man finde en brugt fiskestang og fiskehjul og så købe noget line, en prop, synk og kroge. På den måde kan man komme i gang til under 250 kr. pr stang, hvis man selv går i haven og graver nogle regnorme op. Man kan også købe powerbait til at sætte på krogen – det koster omkring 30 kr. for et glas og der er til mange gange.
Woblere og spinnere
Woblere og spinnere har været brugt som agn i mange år og selvom der er kommet meget andet fanzy til, så virker det stadig. Jeg har været afsted på ture, hvor folk stod med det sidste nye smarte i microblink og gennemløbere og en ung mand som den eneste halede den ene fisk ind efter den anden på en god gammeldags kobberspinner.
Hvis man vil fiske med woblere og spinnere, så vil det dog være en fordel, hvis man har en fiskestand med en lav kastevægt og at man så bruge små spinnere og woblere. Fx vil en flydende Salmo wobler på 2,5 – 8 gram have en rigtig god størrelse til put and take eller fx en synende Salmo lil’ bug på kun 3 cm.
Blink og gennemløbere
Blink er også noget, som man har brugt i mange år. I de senere år er der dog kommet et stort udvalg af microblink, hvor vægten typisk ligger mellem 1 og 7 gram. Det er en mindre religion, om man er til det ene eller det andet mærke. Jeg synes, at man skal enten låne sig frem eller måske selv købe en af hver type og så finde ud af, hvad der passer bedst til ens egen fiskestil. Personligt er jeg selv glad for Fidusen og det er jeg, fordi jeg har haft stor succes med at fange fisk på den. Hvis jeg er oppe mod lidt mere vind eller fiskene går lidt længere fra land, end jeg kan kaste Fidusen, så kan jeg godt lide at bruge Berkley Area spoons på 2,5 gram. Det er et lille blink, men dens udformning gør, at man kan kaste temmelig langt med den og det er også et blink, som jeg har fanget mange fisk på.
Gennemløbere er også meget populære i put and take. De fås i flere vægtklasser og det kan også fiskes efter bombarda (bliver beskrevet længere nede). Gennemløbere har den helt store fordel, at ”blinket” sidder løst på linen og det gør at fiske ikke kan bruge det til at vride sig fri af krogen. Jeg har selv fanget en del fiske på gennemløbere og jeg har aldrig haft nogle, som har vristet sig fri – heller ikke selvom der har været enkeltkrog på.
Udstyr til Bombarda fiskeri
Når man fisker med det helt lette grej, så kan det være svært at kaste særligt langt og derfor benytter mange sig af bombarda. Det gør de selvfølgelig også, fordi at det er effektivt.
Når man fisker bombarda, så benytter man en ekstra lang fiskestang og et langt forfang. Man har et flåd sat på linen, som er ens vægt og som bestemmer, hvor dybt man fisker. Efter flådet kommer der så omkring en meter line og i enden af den sidde ens agn. Denne opsætning gør, at man kan fiske med ekstremt småt agn og alligevel kaste meget langt og derved få fisket et meget større område af. Med det rigtige bombarda setup kan man nemt kaste på tværs af de fleste små put and take søer.