Hvad koster en ismaskine

Ordet ismaskine har flere betydninger og derfor er prisen også temmelig afhængig af, hvilken type ismaskine at man er på udkig efter.

En billig ismaskine

Hvis vi starter med de billige ismaskiner, så er der oftest tale om dem, som man kan lave vaniljeis og lignende i. Denne type af ismaskine ligger typisk til priser fra omkring 350 kr. og op til mange tusinde kroner. Længere ned på siden kan du læse meget mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge din nye ismaskine.
Isterningemaskiner
For nogle mennesker er en ismaskine en maskine til at lave isterninger med. Priser på disse maskiner kan du finde mere om i artiklen : Hvad koster en isterningesmaskine

Ismaskiner til at lave sne med

Den sidste typer af ismaskiner dem, som man bruger til at skabe kunstigt sne med, når man skal beklæde fx en kælkebakke med sne, når denne ikke kommer af sig selv.

De forskellige typer af ismaskiner til at lave hjemmelavet is med

Som med alt andet, så findes der rigtig mange forskellige typer og kvaliteter af ismaskiner. Herunder vil jeg forsøge at beskrive de enkelte typer og komme med nogle af mine egne holdning til, hvilke fordele og ulemper, som jeg ser i de forskellige modeller og typer.

ismaskine

Den billige ismaskine til hjemmebrug

De billigste ismaskiner er dem, hvor man har en skål med kølevæske indeni. Man kan så sætte skålen i fryseren og når denne er frosset, så er maskinen klar til at lave is. Man kommer den angivne mængde ingredienser ned i skålen og monterer den med resten af ismaskinen. Herefter står maskinen og kører, indtil ingredienserne er frosset til den ønskede konsistens.
Fordelen ved disse maskiner er helt klart prisen, da de kan erhverves til priser helt nede fra omkring 350 kr.
Ulempen ved denne type maskine er mange, men den største udfordring i mine øjne er, at man kun kan lave en portion is i dem, fordi skålen efter en portion igen skal bundfryses for at kunne bruges.

Der findes mange forhandlere af ismaskiner online, men herunder har jeg listet nogle af dem, som jeg synes har det bedste udvalg til de bedste priser:
KitchenOne

En anden stor ulempe er, at man skal enten huske at sætte skålen i fryseren mindst dagen før brug og ellers skal man have den til at stå og tage plads i fryseren hele tiden, så man altid kan lave is. Den sidste ulempe er, at disse ismaskiner oftest kun kan lave meget små portioner is og nogle gange så små, at der ikke engang er nok til to personer.

Kvalitets ismaskinen til hjemmebrug

Hvis man skal have en god ismaskine til hjemmebrug, så kan man finde disse til priser fra omkring 1200 kr. Der findes også rigtig mange andre gode ismaskiner i endnu højere kvalitet, hvor prisen ligger på et par tusinde og opefter. Men til hjemmebruget vil en af de lidt billigere ismaskiner med kompressor være en fin løsning.

Der findes små hjemmemodeller, som kan rumme ca. 1,5 liter og som på en lille times tid kan omdanne dette til is. Hvis man ikke skal spise sig mæt i is, så vil denne mængde i langt de fleste tilfælde være nok til omkring 6-8 personer.
En anden ting som kan være værd at tage med i overvejelserne, når man skal købe sig en ismaskine er, hvor stor og hvor tung den er. Også her findes der et hav af forskellige maskiner og da nogle af dem vejer helt op til 15 kg., så skal man lige huske at undersøge dette. Personligt ville jeg være ked af, hvis jeg skulle løfte 15 kr. ind og ud af køkkenskabene, når jeg skulle lave is.

Ulempen ved de noget mindre hjemmemodeller er, at hvis man ikke køber en af dem med sugekopper under fødderne, så har man også så let en maskine, at man lige skal sikre sig, at den blive oppe på bordet.

En ismaskine fungerer ved, at den køler isen stille og roligt mens den hele tiden rører rundt i den. Det er det som gør, at man med en ismaskine ikke får de typiske iskrystaller, som man ellers næsten ikke kan undgå, når man skal lave is på den gammeldags måde, hvor man blander alle ingredienserne i en skål og sætter den i fryseren. Herefter gælder det om, at man skal huske at tage isen ud af fryseren hver halve time og røre i den. Og selvom man husker at tage isen ud af røre, så kan man sagtens få en is med krystaller i alligevel.
Hvis man har en ismaskine, så vil dette meget sjældent ske og hvis det går, så er det enten en meget dårlig ismaskine eller måske er maskinen gået i stykker. Der kan dog også være andre grunde til, at det kommer krystaller i isen. Jeg har selv haft en ismaskine, som begyndte at lave krystaller i isen. Den havde altid virket upåklageligt, men pludselig var det ligesom om, at isen satte sig fat i skålen. Dette var en billig ismaskine, af den type hvor man sætter skålen ind i fryseren. I dette tilfælde viste det sig, at min fryser var blevet stillet med i temperatur og derfor var skålen simpelthen blevet alt for kold, så når man kom noget ned i den, så satte det sig øjeblikkeligt fast i skålen, hvor det så krystalliserede, fordi det ikke blev blandet med resten af isen.

Se her, hvordan en ismaskine fungerer i drift

De mere professionelle ismaskiner

Man kan også vælge at købe de semi professionelle ismaskiner og benytte i sit eget hjem.

Som nævnt ovenfor, så kan der ved disse maskiner være en udfordring i, at de både fylder og vejer meget. Ismaskiner af denne type starter typisk i et prisleje lige omkring 3000 kr.

Hvis man vælger denne type ismaskine vil en af de største fordele være, at mekanismen i maskinen oftest kan lave en virkelig lækker is, når det kommer til konsistensen. Mange er helt vild med italiensk is og der findes flere af de semi professionelle modeller, som netop kan lave denne form for is.

Desuden er der på de lidt bedre modeller mulighed for at indstille maskinen til at lave flere former for is. Der er forskel på, både indfrysningshastigheden og på hvor meget der skal røres i isen, alt efter hvilken type is man vil lave. Langt de fleste større maskiner har indstillinger til at lave is af typen: Sorbet, Gelato, yoghurt og almindelig flødeis.

En af de andre helt store ulemper undtagen prisen og maskinens størrelse. Ikke kun den fysiske opbevaring og håndtering af maskinen spiller ind her, men for at lave en rigtig god is, så skal man have en ismaskine fyldt med en vis procentdel. Hvis man køber en af de professionelle ismaskiner, så kan de typisk rumme omkring 2 liter is. Og hvis maskinen helst kan fyldes med 75% af massen, så er det ikke lige en maskine, som man kan lave en enkelt portion i. At det så til gengæld er disse maskiner, som giver muligheden for at lave is meget hurtigt er bare ærgerligt. Man skal nemlig næsten altid op i de disse maskiner, hvis man vil kunne lave is på 15 – 30 minutter.

KitchenOne

Den brugervenlige ismaskine

En anden ting, som ikke er helt uden betydning er, om ismaskinen er brugervenlig. Der findes nogle ismaskiner, som kan lave en masse forskellige ting, men som er nærmest umulige at finde ud af. Og den anden vej rundt, så findes der ismaskiner, som er meget brugervenlige, så selv mennesker, der kan have udfordringer med teknik synes at de er super lette at bruge.

En anden ting, som kan være af betydning er, hvor nem eller besværlig at maskinen er at gøre ren. Nogle maskiner er umulige at skille ad. Og derfor kan det være et meget krævende arbejde at få dem gjort rene igen. Andre typer af maskiner kan skilles ad i atomer og alt med undtagelse af motor og kompressor, kan man bare smide i opvaskemaskinen. Dette er heller ikke nogen uvæsentlig detalje i en travl hverdag.

Ismaskiner som kan holde isen kold

For dem, som har behovet, er det rart at vide, at der findes ismaskiner, som kan holde isen kold, efter den er blevet lavet. Dette kan være en rigtig dejlig funktionalitet, hvis isen ikke bliver anrettet og serveret lige med det samme.

You may also like...