Hvad koster et kompas

Der findes virkelige mange forskellige former for kompas på markedet lige fra nogle helt små til at have i en nøglering og til fx fastmonterede kompas lavet i flot træ og til montering i panelet på en båd. Prisen kan derfor også svinge helt nede fra omkring 15 kr. og til flere tusinde kr. for ædeltræskompas eller et antikt navigationskompas, der har noget patina.
I dag vælger rigtig mange at bruge deres telefon som kompas – men hvis man skal ud på nogle længere vandreture, så kan man hurtigt tømme telefonen for strøm på den måde.

Hvad er det kompas

Et kompas fungerer ved at det bliver påvirket af jordens magnetfelt og derved får en lille nål til at svinge i en parallel retning. For at man kan få nålen til at flytte sig i retningen af polerne, så skal nålen kunne bevæge sig stort set uden modstand.

Hvor stammer kompasset fra

Der mange gisninger om, hvem der var de første til at bruge et kompas men studier tyder på, at det var kineserne, da var først på banen og opdagede jordens magnetiske påvirkninger og fandt ud af at benytte dette til at skabe et kompas ud fra. I dag peger pilen på et kompas altid på nord, men faktisk kaldte kineserne deres første udgaver af kompasset for syd-visere, men kineserne brugte faktisk heller ikke deres udgave af kompasset til at navigere efter, men brugte dem i stedet til at spå efter.

Find skibskompas hos MarineUdstyr

Lav selv kompas

Mange har prøvet at lave deres eget kompas enten i skolen eller som spejder. Alt metal kan påvirkes at magnetisme og derfor kan man fx tage en nål og stryge den med en magnet. Ved at gøre dette påvirkes polerne i metallet og nålen bliver magnetisk. Man kan herefter placere nålen i noget som bevæger sig stort set uhindret fx i vand. Men da vand har en lavere massefylde end metal, vil nålen synke til bunds og derfor skal man finde noget, som kan holde nålen flydende. Derfor kan man lægge nålen fx på et blad, som vil holde den flydende og nu vil man se, at nålen vil bevæge sig en bestemt retning. Nu ved man, at man har nord for den ene ende af nålen og syd for den anden ende. Hvis man så ikke har andre indikatorer på, hvad der er nord og syd, så er man lige vidt – men de fleste børn synes at det er sjovt og får en rigtig god forståelse for, hvordan det virker.
Find kvalitets kompas hos Outmore

Kompas til båd

Når man har båd bør der altid være et kompas monteret eller man bør som minimum medbringe et. Et kompas til en båd har mange forskellige navne. Nogle af dem dækker over det sammen og andre gør ikke.
Nogle kalder et kompas til en båd for et navigationskompas, mens andre kalder det for et maritim kompas og andre tager den mere jordnære version nemlig skibskompas.
Navigationskompas dækker over meget mere end et kompas til en båd og giver lidt dobbelt effekt, da et kompas ikke kan bruges til ret meget andet end at navigere efter.
Mens at skibskompas og maritim kompas kun dækker over kompas, som er beregnet til brug i både og skibe og oftest er beregnet til indbygning eller anden form for fastmontering fx kotmontering, så kan et navigationskompas også dække over et håndpejlekompas, som mange måske vil kalde for at håndholdt kompas.

You may also like...